Održana izborna skupština Ukrajinske zajednice RH

 

Ukrajinska zajednica  RH  je   23. svibnja 2020. godine u Slavonskom Brodu održala  izbornu skupštinu na kojoj je izabrano novo rukovodstvo na mandat od četiri godine. Za novog predsjednika izabran je Vlado Karešin iz Slavonskog Broda, a njegovi  zamjenici su Tetyana Kochnyeva iz Vukovara, Slavko Burda iz Zagreba i Željko Has iz Kaniže. U Nadzorni odbor izabrani su Jaroslav Blotnej iz Zagreba, Stefan Bojko iz Petrovaca i Anton Franček iz Šumeća.

Obilježena 75. obljetnica završetka II. Svjetskog rata

Povodom Dana pobjede antifašističke koalicije  u II. Svjetskom ratu izaslanici Veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj koju je predvodio brigadir Georgij Falko, Ukrajinske zajednice RH  na čelu sa Mihajlom Semenjukom, Vukovarsko-srijemske županije na čelu sa pročelnicom Zrinkom Čobanković, izaslanstvo Ministarstva obrane Republike Hrvatske  te gradonačelnica grada Iloka Marina Budimir položili su na Spomen obilježju u blizini crkve sv. Ivana Kapistrana u Iloku vijenac stradalim ukrajinskim vojnicima Trećeg ukrajinskog fronta koji su poginuli 1944. godine.

Himne Republike Hrvatske i Ukrajine akapela je otpjevala članica Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva „Ivan Franko“ iz Vukovara Anita Nađ,  a prigodne riječi prisutnima su uputili gradonačelnica Iloka Marina Budimir, pročelnica Odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj VSŽ Zrinka Čobanković,  te vojni izaslanik Veleposlanstva Ukrajine u RH Georgij Falko. Za sve prisutne upriličen je posjet muzeju  koji se nalazi ispod spomen obilježja u kojem su pohranjeni ostaci stradalih 1067 vojnika  Trećeg ukrajinskog fronta.

Ovom komemoracijom  Ukrajinci Hrvatske obilježili su 75. obljetnicu  završetka II. Svjetskog rata

priključujući se svjetskoj informativnoj kampanji pod sloganom „1939.-1945.Nikada više“ .

 

Otkazuje se ovogodišnja Ljetna škola za ukrajinski jezik i kulturu

Ukrajinska zajednica RH prijavila je na Javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja projekt Ljetne škole za ukrajinski jezik i kulturu za 136 prijavljenih polaznika. Međutim, uslijed novonastalih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, obavještavamo Vas kako je 28. travnja  Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo Odluku o poništenju Javnog poziva za provođenje posebnih oblika nastave (ljetne škole) za učenike pripadnike nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj u školskoj godini 2019./2020. uz sljedeće Obrazloženje:„Radi nemogućnosti organiziranja i provedbe posebnih oblika nastave (ljetnih škola) za učenike pripadnike nacionalnih manjina bez ugrožavanja zdravlja učenika, mentora i drugih dionika u provedbi i organizaciji ljetnih škola u školskoj godini 2019./2020. zbog epidemije bolesti COVID-19, uzrokovane virusom SARS-CoV-2 te mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske odlučeno je kao u izreci ove Odluke.“

 

U MZO održana radionica za prijavu na Javni poziv za provođenje posebnih oblika nastave i posebne programe nacionalnih manjina

U Zagrebu je 12.ožujka 2020.godine održana informativna radionica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH za sve zainteresirane prijavitelje koji žele aplicirati projekte na Javni poziv za provođenje posebnih oblika nastave za učenike pripadnike nacionalnih manjina  u školskoj godini 2019.-2020.  te  na Javni poziv za sufinanciranje posebnih programa nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Krovna organizacija Ukrajinaca u Hrvatskoj u suradnji sa udrugama članicama planira prijaviti projekt Ljetne škole za ukrajinski jezik i kulturu, Edukacijski seminar za nastavnike koji predaju ukrajinski jezik po modelu C u osnovnim školama, te priručnik za djecu mlađeg školskog uzrasta.

Odavanje počasti Tarasu Ševčenku

Veleposlanik Ukrajine u RH Vasylj Kyrylyč sa svojim suradnicima te predstavnici  i članovi Ukrajinske zajednice RH na čelu sa zamjenikom predsjednika Slavkom Burdom i prijatelji Ukrajine 10. ožujka 2020. godine odali su počast Tarasu Ševčenku položivši  cvijeće kod  spomenika podignutog njemu u čast u Ukrajinskoj ulici u Zagrebu. Nakon polaganja cvijeća učenici koji izučavaju ukrajinski jezik i kulturu po modelu C u OŠ  Silvija Strahimira Kranjčevića pročitali su neka poetska djela svjetski poznatog Kobzara.

Veleposlanstvo zajedno s Ukrajinskom zajednicom RH  krajem ožujka planira održati svečanu akademiju o svjetskoj književnoj veličini Tarasa Ševčenka.

Radni sastanak

U Zagrebu je 20. veljače 2020.godine, na poziv novog veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj gospodina Vasylja Kyrylyča u prostorijama Veleposlanstva u Voćarskoj ulici u Zagrebu održan prijateljski razgovor o društveno kulturnom životu Ukrajinaca u Hrvatskoj te radni sastanak s predstavnicima ukrajinskih organizacija i ustanova u Hrvatskoj.

 

 

 

B A L 2 0 2 0. Slavonski Brod

Poštovani,

obavještavamo Vas da Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo „Ukrajina“

Slavonski Brod i ove 2020. godine organizira, u subotu , 18. siječnja sa

 početkom u 19,30 sati , tradicionalnu ukrajinsku  zabavu

B A L  2 0 2 0.

koji će biti održan u objektu Svečane dvorane „ Kristal“, u Slavonskom Brodu

Vjekoslava Babukića 12, naselje Kolonija.

 Cijena ulaznice  sa večerom i pićem i bogatim programom  je 150,00 Kn.

 Goste će zabavljati glazbeni sastav  „Zabava“ iz Kule.

 BAL 2020.   ujedno je i nastavak obilježavanja 40-te godišnjice uspješnog rada

 udruge.

 R a d u j e m o   s e   V a š e m   d o l a s k u.

Za dodatne informacije molimo nazvati:

Vlado Karešin, 091 514 53 04

Eugen Dumeč,  098 167 06 45

Slavonski Brod, siječanj 2020.

Predsjednik :  Vlado Karešin

 

Ukrajinska zajednica RH organizirala okrugli stol u Zagrebu

Okrugli stol „Ukrajinci na prostoru RH danas- susreti migracija -120 godina održan je pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH u Središnjoj knjižnici Rusina i Ukrajinaca u Zagrebu 20.12.2019. godine u organizaciji Ukrajinske zajednice RH.

Na prostore današnje Hrvatske tijekom više od jednog stoljeća dolazilo je nekoliko migracija. Svaka od njih nosila je svoje specifičnosti i obilježila gospodarske, društvene i kulture segmente toga vremena. Cilj ovog okruglog stola je pospješiti suradnju starih i novih migracija na opću dobrobit pripadnika ukrajinske nacionalne manjine i većinskog stanovništva, ojačati kulturnu autonomiju, uključiti novi val migracije i doprinijeti adaptaciji i integraciji uz najmanju moguću stopu asimilacije.

U programu su obrađene brojne teme, a posjetiteljima je najaktualnija bila tema:”Ukrajinci danas; stanje i položaj ukrajinske nacionalne manjine u gradu Zagrebu s mogućnosti konsolidacije zajedništva i poboljšanja rada i aktivnosti u oblasti kulturne autonomije radi sprječavanja asimilacije, odnosno očuvanja identiteta”.

Na okruglom stolu nazočili  su i izlagali  Mihajlo Semenjuk, predsjednik Ukrajinske zajednice RH, ataše za kulturu Veleposlanstva Ukrajine u RH Ruslan Yegorov, Marija Semenjuk Simeunović, članica Savjeta za nacionalne manjine RH,  Nikola Zastrižni, Predstavnik ukrajinske nacionalne manjine u Brodsko-posavskoj županiji, predsjednica Hrvatsko-ukrajinskog društva iz Lipika Iryna Matijević, tajnik Hrvatsko-ukrajinskog društva prijateljstva iz Zagreba Miro Kirinčić, pripadnice ukrajinske zajednice iz Zagreba: Natalija Pavičić, Marija Kuljčicka te  mnogi drugi, a svi prisutni aktivno su sudjelovali u raspravi. Moderator skupa bio je Slavko Burda, potpredsjednik Ukrajinske zajednice RH.

Zaključeno je kako je ovaj Okrugli stol bio vrlo potrebit, te kako  treba planirati više susreta  sa ovim temama, jer je zapravo, svaka od tema tek „zagrebena po površini“, a svaka nosi niz neriješenih pitanja i problema o kojima je potrebno razgovarati.  Predloženi  su načini kako će se plasirati informacije koje će biti dostupne velikom broju pripadnika  ukrajinske nacionalne manjine sa područja Zagreba, a koji nisu nužno članovi neke od udruga, te kako i na koji način ih uključiti u rad već postojećih udruga i institucija.  Sudionicima Okruglog stola je ostalo na razmišljanje  kakav program rada osmisliti koji će privući novu migraciju i mladež, a da program ne sadrži nužno klasične oblike njegovanja kulturnog amaterizma.