Ukrajinska zajednica RH organizirala okrugli stol u Zagrebu

Okrugli stol „Ukrajinci na prostoru RH danas- susreti migracija -120 godina održan je pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH u Središnjoj knjižnici Rusina i Ukrajinaca u Zagrebu 20.12.2019. godine u organizaciji Ukrajinske zajednice RH.

Na prostore današnje Hrvatske tijekom više od jednog stoljeća dolazilo je nekoliko migracija. Svaka od njih nosila je svoje specifičnosti i obilježila gospodarske, društvene i kulture segmente toga vremena. Cilj ovog okruglog stola je pospješiti suradnju starih i novih migracija na opću dobrobit pripadnika ukrajinske nacionalne manjine i većinskog stanovništva, ojačati kulturnu autonomiju, uključiti novi val migracije i doprinijeti adaptaciji i integraciji uz najmanju moguću stopu asimilacije.

U programu su obrađene brojne teme, a posjetiteljima je najaktualnija bila tema:”Ukrajinci danas; stanje i položaj ukrajinske nacionalne manjine u gradu Zagrebu s mogućnosti konsolidacije zajedništva i poboljšanja rada i aktivnosti u oblasti kulturne autonomije radi sprječavanja asimilacije, odnosno očuvanja identiteta”.

Na okruglom stolu nazočili  su i izlagali  Mihajlo Semenjuk, predsjednik Ukrajinske zajednice RH, ataše za kulturu Veleposlanstva Ukrajine u RH Ruslan Yegorov, Marija Semenjuk Simeunović, članica Savjeta za nacionalne manjine RH,  Nikola Zastrižni, Predstavnik ukrajinske nacionalne manjine u Brodsko-posavskoj županiji, predsjednica Hrvatsko-ukrajinskog društva iz Lipika Iryna Matijević, tajnik Hrvatsko-ukrajinskog društva prijateljstva iz Zagreba Miro Kirinčić, pripadnice ukrajinske zajednice iz Zagreba: Natalija Pavičić, Marija Kuljčicka te  mnogi drugi, a svi prisutni aktivno su sudjelovali u raspravi. Moderator skupa bio je Slavko Burda, potpredsjednik Ukrajinske zajednice RH.

Zaključeno je kako je ovaj Okrugli stol bio vrlo potrebit, te kako  treba planirati više susreta  sa ovim temama, jer je zapravo, svaka od tema tek „zagrebena po površini“, a svaka nosi niz neriješenih pitanja i problema o kojima je potrebno razgovarati.  Predloženi  su načini kako će se plasirati informacije koje će biti dostupne velikom broju pripadnika  ukrajinske nacionalne manjine sa područja Zagreba, a koji nisu nužno članovi neke od udruga, te kako i na koji način ih uključiti u rad već postojećih udruga i institucija.  Sudionicima Okruglog stola je ostalo na razmišljanje  kakav program rada osmisliti koji će privući novu migraciju i mladež, a da program ne sadrži nužno klasične oblike njegovanja kulturnog amaterizma.