U Lipovljanima obilježena 86.obljetnica Holodomora

U organizaciji Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske i Kulturno-prosvjetnog društva „Karpati“ Lipovljani  23. studenog 2019. god. pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske obilježena je 86.obljetnica Holodomora-genocida glađu u Ukrajini.

Kod spomenika Tarasu Ševčenku u Lipovljanima  delegacija Veleposlanstva  Ukrajine u RH; vršitelj dužnosti Veleposlanika Ukrajine u RH Serhij Goropakha sa atašeom za kulturu Ruslanom Jehorovom, predsjednik Ukrajinske zajednice RH Mihajlo Semenjuk, predstavnica Savjeta za nacionalne manjine RH Marija Semenjuk Simeunović  u nazočnosti brojnih članova ukrajinske zajednice, predsjednika ukrajinskih udruga iz Vukovara, Slavonskog Broda, Zagreba, Osijeka, Lipovljana,  predstavnika ukrajinske nacionalne manjine na općinskim i županijskim razinama iz raznih krajeva  Hrvatske, predstavnika Katedre ukrajinistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu, donačelnice općine Lipovljani Ljiljane Tomić i mještana Lipovljana položili su cvijeće u sjećanje na sve žrtve Holodmora u Ukrajini.

Održana je panaheda u Grkokatoločkoj crkvi sv. Ane  koju je vodio Igor Grahovac-Fedešin.

U društvenom domu Lipovljani otvorena je izložba slika „Ubijeni izgladnjivanjem,nepoznati genocid nad Ukrajincima“ te je održana  projekcija potresnog dokumentarnog filma „Holodmor.Ukrajina. 20.stoljeće“. Prigodnim riječima prisutnima se obratio vršitelj dužnosti Veleposlanika Ukrajine u  RH Serhij Goropakha, donačelnica općine Lipovljani Ljiljana Tomić i predsjednik Ukrajinske zajednice RH Mihajlo Semenjuk.  Ukrajinski filolog i povjesničar, autor brojnih knjiga među kojima  i „Genocidni zločin totalitarnog režima u Ukrajini 1932/33.godine“, prof.dr.sc. Jevgenij Paščenko održao je predavanje o Holodomoru.

Cilj ovog projekta je senzibilizirati i upoznati hrvatsku javnost sa genocidom u Ukrajini  prouzročen politikom prisilne kolektivizacije i popratnih represija 1932/33, kako bi se i Republika Hrvatska pridružila više od sedamdeset zemalja svijeta u osudi Holodomora kao akta genocida protiv ukrajinskog naroda.