Ljetna škola za ukrajinski jezik i kulturu

Zahvaljujući Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i uz potporu roditelja, Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske organizirala je Ljetnu školu za ukrajinski jezik i kulturu u Rogoznici.

Ljetna škola za mlađu skupinu djece osnovnoškolskog uzrasta održala se od 9. do 17. srpnja, a za  stariju skupinu srednjoškolskog uzrasta  od 26. srpnja do 3. kolovoza 2019. godine. Školu je pohađalo ukupno 118 polaznika iz raznih mjesta Republike Hrvatske.

Polaznici su imali ispunjen dnevni raspored različitim odgojno-obrazovnim, kreativnim te zabavno-društvenim programom usmjerenim na usvajanje ukrajinskoga jezika i kulture. U prijepodnevnim satima polaznici su pohađali nastavu u prostorijama lokalne osnovne škole prema predmetima: Ukrajinski jezik i jezično izražavanje, Ukrajinska književnost, Povijest i zemljopis Ukrajine (starija skupina), Ukrajinoznanstvo (mlađa skupina), Glazbena kultura te Koreografija. U poslijepodnevnim satima, pod vodstvom svojih učitelja, učenici su imali razne radionice, kako plesne, pjevačke, tako i dramsko-recitatorske te kreativne, kao i vježbanje za završni nastup te književno-glazbenu večer.

Za organizaciju je bio odgovoran g. Vlado Karešin iz Slavonskog Broda. Za pripremu i realizaciju nastavnog plana i programa mlađe skupine polaznika bila je odgovorna Tetyana Kochnyeva iz Vukovara, a za stariju skupinu polaznika Josip Ralašić iz Zagreba. Uz njih u radu škole sudjelovali su sljedeći  predavači: Sanja Sabljak, Anita Nađ, Nataša Pavlešen –Topolko, Irena Semenjuk, Davor Lagudza i Igor Semenjuk.

Učenici su kroz ovaj sedmodnevni program učili svoj materinski jezik, postigli određene  jezične  kompetencije, izučavali klasičnu ukrajinsku književnost, upoznavali se s najistaknutijim ukrajinskim književnicima, znanstvenicima, umjetnicima, sportašima, upoznali  se ili stekli  dodatne spoznaje iz  povijesti svoje nacije, o narodnim običajima, kulturnim tekovinama, ukrajinskom plesu i pjesmama, osposobili se za usmeno i pismeno izražavanje, stvorili izvjestan  jezični fond riječi, obogatili govorne navike, razvili naviku govora na ukrajinskom jeziku, dakle, izvan odgojno-obrazovnog sustava stekli znanje i vještine u skladu sa svojim interesima sukladno ciljevima i zadaćama ovog projekta.