Dnjipro Rijeka

Na inicijativu Narodne umjetnice Ukrajine Olge Kaminske, solistice  Nacionalne opere Ivan pl. Zajac   u svibnju 2010. godine u Rijeci osnovano je UKPD  “Dnjipro” – Rijeka, kojeg  je ona i Predsjednica.

UKPD „Dnjipro“ Rijeka

U svibnju 2010. godine u Rijeci na inicijativu Narodne umjetnice Ukrajine Olge Kaminske, solistice  Nacionalnoj opere Ivan pl. Zajac   osnovano je UKPD  “Dnjipro” – Rijeka, kojeg  je ona i predsjednica.

Okosnicu društva čine profesionalne glazbenici  i baletani  koji rade u Operi kazališta.  Društvo također uključuje profesionalne novinare, prevoditelje  ukrajinskog i ruskog jezika, ekonomiste,  studente-Ukrajince iz Hrvatske  i Hrvate, koji vole i štuju Ukrajinu sa njezinom kulturom i tradicijom, što i je glavni cilj društva.

  1. godine Društvo je izdalo  knjigu “Znamenite Ukrajinke. Ukrajinske pjesme iz repertoarne  riznice najboljih ženskih glasova u Ukrajini “.
  2. društvo je organiziralo „I. Ukrajinski  festival glazbe, pjesme, plesa  i kuhinje. U okviru „II. Ukrajinskog festivala pjesme, glazbe, plesa i likovne umjetnosti“  2017. g. Olga Kaminska je pokrenula  vokalni Natječaj  „Ukrajinska solo pjevanja u Rijeci“ koji  sa Regionalnog natječaja  prerastao  u Međunarodni.