85. obljetnica Holodomora

U povodu obilježavanja 85. obljetnice Holodomora – genocida nad ukrajinskim narodom u Ukrajini 1932./33. godine, u subotu 10. studenoga održana je u Slavonskom Brodu vjersko-kulturna manifestacija u organizaciji Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske i Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva „Ukrajina“ Slavonski Brod. Pokrovitelji programa su Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Veleposlanstvo Ukrajine u RH.

Nakon polaganja cvijeća kod spomen obilježja poginulim braniteljima u Domovinskom ratu panahydu-molitvu za sve umorene glađu u Ukrajini uz grkokatoličke svećenike Ivana Barščevskog i Nikolu Stupjaka predvodio je u kapeli Sv. Ante u brodskoj Tvrđavi Aleksandar Hmilj, grkokatolički župnik u Slavonskom Brodu. Uz brojne grkokatoličke i rimokatoličke vjernike nazočni su bili rimokatolički svećenici na čelu s dekanom Ivanom Lenićem.

U galeriji Ružić otvorena je potom prigodna izložba „Ubijeni izglađivanjem: nepoznat genocid nad Ukrajincima“, koju je priredio Međunarodni dobrotvorni fond „Ukrajina 3000“. Izložba je posuđena od Veleposlanstva Ukrajine u RH te ju je i službeno otvorio veleposlanik Jaroslav Simonov. Podijeljena je u četiri cjeline i utemeljena uglavnom na usmenoj povijesti danas često prisutne metode socijalno-humanitarnog istraživanja. Posebnost izložbe su činjenice iz arhivskih izvora potkrijepljene dokazima preživjelih očevidaca umjetno stvorene gladi 1932. i 1933. godine poznate kao Holodomor. Predavanje „Holodomor genocid totalitarnog režima nad ukrajinskim narodom 1932./33. godine“ održao je prof. dr. Jevgenij Paščenko. Istaknuo je kako se o tom strašnom zločinu komunističkog režima u kojem je nasilnom glađu umoreno između 7 do 10 milijuna nevinih Ukrajinaca, u javnosti malo govori. Prikazan je i potresni dokumentarni film „Holodomor. Ukrajina XX. stoljeće. Tehnologija genocida“. Program je vodio Nikola Zastrižni, dopredsjednik UKPD Slavonski Brod.

Prigodnu riječ u ime organizatora uputili su predsjednik Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske Mihajlo Semenjuk i predsjednik UKPD „Ukrajina“ Slavonski Brod Vlado Karešin, u ime Brodsko-posavske županije Dubravka Knežević, pročelnica, a u ime Slavonskobrodskoga dekanata dekan Ivan Lenić.

Ovim događajima u Slavonskom Brodu uz prethodni program u Zagrebu , u Hrvatskoj je završilo središnje obilježavanje obljetnice Holodomora , uz nadu organizatora da će se i Hrvatska službeno pridružiti brojnim zemljama svijeta u osudi Holodomora kao akta genocida protiv ukrajinskog naroda. Središnje obilježavanje na svjetskoj razini održat će se u Kijevu 24.11.2018. gdje će nazočiti delegati iz svih zemalja u kojima djeluju ukrajinske organizacije i institucije, a uz delegate krovne organizacije Ukrajinaca u Hrvatskoj-Ukrajinske zjednice RH, nazočit će i delegacija  Vlade  RH.

    Slika može sadržavati: Jedna osoba, stoji

Slika može sadržavati: Jedna osoba, stoji