11. Središnja manifestacija Ukrajinaca u Hrvatskoj „Dani ukrajinske kulture“

  1. Središnja manifestacija Ukrajinaca u Hrvatskoj „Dani ukrajinske kulture“

Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske i Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo „Ivan Franko“ Vukovar organizirali su 11. Središnju manifestaciju Ukrajinaca u Hrvatskoj „Dani ukrajinske kulture“  u Vukovaru od 23. do 30. lipnja 2018. godine te u svom programu obuhvatili sva ona polja na kojima djeluje krovna udruga Ukrajinaca u Hrvatskoj sa svojih 10 udruga članica.

Cilj manifestacije je očuvanje, njegovanje,  prezentacija i popularizacija ukrajinskog jezika i kulture kroz dramske predstave,  izdavaštvo, ukrajinske pjesme, ples, narodnu kuhinju, narodnu nošnju, rukotvorine i sve ostale svojstvenosti ukrajinskog naroda koji na prostorima Hrvatske živi već više od jednog stoljeća. Osim toga, ovim programom se nastoji upoznati i ostale mještane sa bogatstvom ukrajinske kulture i utjecati na poboljšanje razine razumijevanja i kvalitete zajedničkog života doprinoseći razvoju stupnja multikulturalnosti sredine u kojoj živimo.

U društvenom domu Petrovci 23. lipnja 2018. godine gostovala je dramska skupina KPD „Karpati“ iz Vrbasa sa komedijom u jednom činu „Prvi izlazak“, autora Stepana Vasyljčenka u režiji Vasilja  Dacešina, te Dječja skupina ukrajinskog narodnog stvaralaštva „Sonečko“ iz UKPD „Ivan Franko“ Vukovar sa učenicima koji izučavaju ukrajinski jezik i kulturu po modelu C u OŠ Antuna Bauera PŠ Petrovci. Pod rukovodstvom Tetyane Kochnyeve dječja skupina izvela je recitale i pjesme pod nazivom „Materinski jezik, materinska riječ“ što je kod publike, osim velikog pljeska izmamilo osmjehe simpatiziranja i podržavanja njihovog truda i rada, a dramska skupina je oduševila publiku svojim domišljatim šalama, arhaičnim ukrajinskim izrazima i izvanrednim prikazom lijepo osmišljene verzije priče o djevojci koja odrasta u starom ukrajinskom živopisnom selu, a roditelji joj brane izlaske.

 

Prigodom 10 godina djelovanja Ukrajinske zajednice RH i jubilarnog izdanja 50. broja Vjesnika ukrajinske zajednice u Hrvatskoj, izloženi su svi dosadašnji primjerci tog glasila ukrajinske nacionalne manjine te je otvorena izložba „Ukrajinski narodni vez kao dio naše nematerijalne kulturne baštine“.

 

Na književnoj večeri u Gradskoj knjižnici Vukovar predstavljene su knjige koje su tiskane  uz potporu Ukrajinske zajednice  RH „Felix Austria“, autorice Sofije Andruhovyč i „Otec Hryhorij Biljak i joho rodyna“ ,autora Romana  i Štefice Biljak. O prvoj knjizi govorili su Darija Pavlešen, profesorica Odjela ukrajinistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Josip Ivanović, urednik, dok je o drugoj knjizi govorio potpredsjednik Ukrajinske zajednice  RH, a ujedno i predsjednik UKPD „Kobzar“ Zagreb, Slavko Burda, urednik knjige. Ozračje književne večeri upotpunio je nastup kvarteta  Amaterskog orkestra narodnih instrumenata  iz Vynohradova, te su uz solisticu Svitlanu Hnetylo izveli splet ukrajinskih  narodnih pjesama.  Nazočnima se obratio predsjednik Ukrajinske zajednice RH Mihajlo Semenjuk te ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić, a predsjednik uKPD „Ivan Franko“ Vukovar“ Igor Semenjuk uručio je sudionicima prezentacije zahvalnice i  simbolične darove koje su ručno izradile Nina Dacić i Svitlana Zamohylna.

 

Kulminacija manifestacije odigrala se  poslijepodnevnim satima u subotu, 30. lipnja kada je od Hrvatskog doma Vukovar  krenula svečana povorka sa više od 300 sudionika u ukrajinskim nošnjama kroz gradsku jezgru do središnjeg gradskog trga. Cijelim putem čule su se ukrajinske pjesme i zvuci narodnih instrumenata. Na gradskom trgu snimljena je zajednička fotografija svih sudionika programa. Nakon toga formirala se kolona prema Spomen Križu na ušću Vuke u Dunav koja je na čelu sa predsjednikom Ukrajinske zajednice

RH Mihajlom Semenjukom i atašeom  za kulturu Veleposlanstva Ukrajine u RH Vitom Holets položila vijenac u spomen žrtvama za slobodu Hrvatske te je simbolično spušten buket cvijeća u Dunav kako bi u ga rijeka odnijela do Ukrajine sa izrazima sućuti za sve žrtve rata u Ukrajini.

 

Posjetitelji manifestacije mogli su degustirati ukrajinske slastice i osvježiti se pićem na štandovima ispred Hrvatskog doma Vukovar  uoči Završnog koncerta amaterskog kulturno-umjetničkog stvaralaštva. U koncertu su sudjelovale ukrajinske udruge iz Lipovljana, Slavonskog Broda, Kaniže, Vukovara, gostujući ansambli iz Sremske Mitrovice, Gradiške te dva ansambla iz Ukrajine; iz Kijeva i Vynohradova, prikazujući raskoš nošnji, dinamiku i atraktivnost ukrajinskih narodnih plesova te ljepotu i veselje ukrajinskih pjesama. Domicilne Ukrajince najviše je oduševio nastup Počasnog ansambla pjesme i plesa Darnyčanka iz Kijeva koji je doslovno „digao na noge“ cijelu dvoranu Hrvatskog doma Vukovar sa svojim nastupom.

 

Nakon koncerta u svečanoj dvorani V&S u Vukovaru održana je svečana sjednica prigodom 10.godina od osnivanja i djelovanja Ukrajinske  zajednice RH na kojoj je predsjednik Mihajlo Semenjuk uručio zahvalnice predsjednicima udruga članica za  svesrdnu suradnju i  iznimni doprinos u očuvanju, njegovanju, promicanju i popularizaciji ukrajinske kulture na području Republike Hrvatske, te doprinos u promicanju prava nacionalnih manjina kao djela ljudskih prava u cjelini. Na sjednici su  uz članove Predsjedništva  nazočili  uvažni uzvanici; Ataše za kulturu Veleposlanstva Ukrajine u RH Vita Holets, zamjenik  župana Vukovarsko-srijemske županije Đorđe Ćurčić, gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava i njegov zamjenik Srđan Milaković, pročelnica Odjela za odjela za kulturu, obrazovanje, sport, zdravstvo, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Marina Sekulić, delegacija Nacionalnog savjeta ukrajinske nacionalne manjine Republike Srbije na čelu sa Mihajlom Kržačekom, te  370 Ukrajinaca i simpatizera ukrajinske kulture iz Italije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine te Ukrajine.

Glazbeni sastav  „Zabava“ koji djeluje pri KPD-a  „Ivan Senjuk“ Kula, cijelo večer zabavljao je prisutne goste manifestacije na večeri nakon svečane sjednice.

Pokrovitelji manifestacije su Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Grad Vukovar uz potporu Vukovarsko-srijemske županije, predstavnike i vijeća ukrajinske nacionalne manjine koji djeluju na području Vukovarsko-srijemske županije, Gradska knjižnica Vukovar te Hrvatski dom Vukovar uz medijsko pokroviteljstvo Hrvatskog radija Vukovar i Radija Dunav.