B A L 2 0 2 0. Slavonski Brod

Poštovani,

obavještavamo Vas da Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo „Ukrajina“

Slavonski Brod i ove 2020. godine organizira, u subotu , 18. siječnja sa

 početkom u 19,30 sati , tradicionalnu ukrajinsku  zabavu

B A L  2 0 2 0.

koji će biti održan u objektu Svečane dvorane „ Kristal“, u Slavonskom Brodu

Vjekoslava Babukića 12, naselje Kolonija.

 Cijena ulaznice  sa večerom i pićem i bogatim programom  je 150,00 Kn.

 Goste će zabavljati glazbeni sastav  „Zabava“ iz Kule.

 BAL 2020.   ujedno je i nastavak obilježavanja 40-te godišnjice uspješnog rada

 udruge.

 R a d u j e m o   s e   V a š e m   d o l a s k u.

Za dodatne informacije molimo nazvati:

Vlado Karešin, 091 514 53 04

Eugen Dumeč,  098 167 06 45

Slavonski Brod, siječanj 2020.

Predsjednik :  Vlado Karešin

 

Ukrajinska zajednica RH organizirala okrugli stol u Zagrebu

Okrugli stol „Ukrajinci na prostoru RH danas- susreti migracija -120 godina održan je pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH u Središnjoj knjižnici Rusina i Ukrajinaca u Zagrebu 20.12.2019. godine u organizaciji Ukrajinske zajednice RH.

Na prostore današnje Hrvatske tijekom više od jednog stoljeća dolazilo je nekoliko migracija. Svaka od njih nosila je svoje specifičnosti i obilježila gospodarske, društvene i kulture segmente toga vremena. Cilj ovog okruglog stola je pospješiti suradnju starih i novih migracija na opću dobrobit pripadnika ukrajinske nacionalne manjine i većinskog stanovništva, ojačati kulturnu autonomiju, uključiti novi val migracije i doprinijeti adaptaciji i integraciji uz najmanju moguću stopu asimilacije.

U programu su obrađene brojne teme, a posjetiteljima je najaktualnija bila tema:”Ukrajinci danas; stanje i položaj ukrajinske nacionalne manjine u gradu Zagrebu s mogućnosti konsolidacije zajedništva i poboljšanja rada i aktivnosti u oblasti kulturne autonomije radi sprječavanja asimilacije, odnosno očuvanja identiteta”.

Na okruglom stolu nazočili  su i izlagali  Mihajlo Semenjuk, predsjednik Ukrajinske zajednice RH, ataše za kulturu Veleposlanstva Ukrajine u RH Ruslan Yegorov, Marija Semenjuk Simeunović, članica Savjeta za nacionalne manjine RH,  Nikola Zastrižni, Predstavnik ukrajinske nacionalne manjine u Brodsko-posavskoj županiji, predsjednica Hrvatsko-ukrajinskog društva iz Lipika Iryna Matijević, tajnik Hrvatsko-ukrajinskog društva prijateljstva iz Zagreba Miro Kirinčić, pripadnice ukrajinske zajednice iz Zagreba: Natalija Pavičić, Marija Kuljčicka te  mnogi drugi, a svi prisutni aktivno su sudjelovali u raspravi. Moderator skupa bio je Slavko Burda, potpredsjednik Ukrajinske zajednice RH.

Zaključeno je kako je ovaj Okrugli stol bio vrlo potrebit, te kako  treba planirati više susreta  sa ovim temama, jer je zapravo, svaka od tema tek „zagrebena po površini“, a svaka nosi niz neriješenih pitanja i problema o kojima je potrebno razgovarati.  Predloženi  su načini kako će se plasirati informacije koje će biti dostupne velikom broju pripadnika  ukrajinske nacionalne manjine sa područja Zagreba, a koji nisu nužno članovi neke od udruga, te kako i na koji način ih uključiti u rad već postojećih udruga i institucija.  Sudionicima Okruglog stola je ostalo na razmišljanje  kakav program rada osmisliti koji će privući novu migraciju i mladež, a da program ne sadrži nužno klasične oblike njegovanja kulturnog amaterizma.

Izborna skupština Europskog kongresa Ukrajinaca u Pragu

U Pragu je 30.11.2019. održana 13. Izborno- izvještajna skupština Europskog kongresa Ukrajinaca. Oformljen je novi sastav Predsjedništva te je za novog predsjednika EKU-a imenovan  Bohdan Rajčinec. Ispred Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske na skupštini EKU-a sudjelovao je Slavko Burda, zamjenik predsjednika Ukrajinske zajednice RH i predsjednik Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva „Kobzar“ Zagreb.

Održan seminar za udruge

 

Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske 29.11.2019.godine organizirao je u hotelu „Panorama“ u Zagrebu „Seminar o  interaktivnom načinu prijava programa kulturne autonomije nacionalnih manjina putem interneta za 2020. godinu  i godišnji izvještaji o ostvarivanju programa i utrošku sredstava iz državnog proračuna za 2019. godinu“. (više…)

U Lipovljanima obilježena 86.obljetnica Holodomora

U organizaciji Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske i Kulturno-prosvjetnog društva „Karpati“ Lipovljani  23. studenog 2019. god. pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske obilježena je 86.obljetnica Holodomora-genocida glađu u Ukrajini. (više…)

Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske i KPDU „Karpati“ Lipovljani pozivaju Vas na središnje obilježavanje 86.obljetnice Holodomora u Lipovljanima.

Program:

16:00 – Paljenje svijeća i polaganje vijenaca, kod Spomenika Tarasu Ševčenku, 

ul.A.Starčevića, 19

16:30 –Misa za sve žrtve Holodomora, Grkokatolička crkva svete Ane,

ul.A.Starčevića, 2.    Misu   predvodi  apostolski upravitelj Križevačke eparhije protojerej Milan Stipić.

17:30- Prikazivanje dokumentarnog filma o Holodomoru, Društveni dom Lipovljani

18:30- Otvorenje izložbe slika Ubijeni izgladnjivanjem, nepoznati genocid nad

Ukrajincima“

 18:30-Prigodni govori sudionika

 

 Program se održava pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske

 

Sjećanje na žrtvu Vukovara

Uoči nadolazećeg Dana sjećanja na žrtvu Vukovara čelnici Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske položili su  10. 11. 2019. godine vijenac  na Memorijalnom groblju u znak sjećanja na sve poginule branitelje i žrtve domovinskog rata u Hrvatskoj. U komemorativnom skupu su sudjelovali  predsjednici ukrajinskih udruga iz Zagreba, Lipovljana, Slavonskog Broda, Vukovara, Osijeka i  Kaniže, Predstavnici ukrajinske nacionalne manjine iz  Vukovarsko-srijemske županije, Sisačko-moslavačke županije, Brodsko-posavske županije, članovi  Vijeća ukrajinske nacionalne manjine Općine Bebrina, Općine Bogdanovci  i Grada Vukovara. Nakon polaganja vijenaca prisutni su imali prigodu ukratko poslušati potresnu povijest stradanja branitelja i drugih mještana u domovinskom ratu koji su sahranjeni na prostoru  ovog memorijalnog kompleksa.

Održana 66. sjednica Predsjedništva UZRH i godišnja Skupština

U Vukovaru je 10.studenog održana 66. sjednica Predsjedništva i Nadzornog odbora Ukrajinske zajednice RH.  Predsjedništvo je razmatralo i usvojilo kvartalna izvješća o poslovanju krovnog tijela za 10 ukrajinskih udruga u Hrvatskoj, konkretiziralo je sadržaje programa obilježavanja 86. obljetnice Holodomora koji će se održati u Lipovljanima, te okrugli stol „Ukrajinci na prostoru RH danas-susreti migracija-120 godina“ koji će se održati u Zagrebu. Predsjedništvo je imenovalo odgovornu osobu za organizaciju Ljetne škole za ukrajinski jezik i kulturu 2020., komentiralo i usuglašavalo program izdavaštva i informiranja, te je donesen prijedlog proračuna za 2020. godinu. Predsjedništvo je upoznato sa tijekom radova na izgradnji Ukrajinskog doma u Vukovaru, a na dnevnom redu bilo je i potvrđivanje  članstva  Ukrajinske  zajednice  RH u Europskom kongresu Ukrajinaca.

Istoga dana  održana je i redovita Skupština Ukrajinske zajednice RH na kojoj je usvojeno izvješće o financijskom poslovanju i radu Ukrajinske zajednice RH za 2018. godinu, te donesen proračun za 2020. godinu.

18.Ukrajinska smotra dječjeg stvaralaštva

26. listopada u Slavonskom Brodu održana je 18.Ukrajinska smotra dječjeg stvaralaštva u organizaciji UKPD „Ukrajina“ Slavonski Brod. Pokrovitelji manifestacije su Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Brodsko-posavska županija i Grad Slavonski Brod. U manifestaciji je sudjelovalo 10 udruga: UKPD „Ukrajina“ Slavonski Brod, UKPD „Taras Ševčenko“ Kaniža, UKPD „Andrij Pelih“ Šumeće, KPDU „Karpati“ Lipovljani, UKPD „Ivan Franko“ Vukovar, UKPD „Lesja Ukrajinka“Osijek,  KUD „Korijeni Pustare“ Antunovac, KUD „Petofi Šandor“ Laslovo,KUD „Šijaci“ Biškupci i MS „Kukučin-Kuntarić“  Jakšić,  koje su predstavile rad svojih dječjih skupina sa pjevačkim, plesnim, glazbenim, recitatorskim i slikarskim  umijećima. Manifestacija je bila vrlo posjećena, a prisustvovali su i predstavnici Veleposlanstva Ukrajine u RH  i Savjeta za nacionalne manjine RH

Ljetna škola za ukrajinski jezik i kulturu

Zahvaljujući Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i uz potporu roditelja, Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske organizirala je Ljetnu školu za ukrajinski jezik i kulturu u Rogoznici.

Ljetna škola za mlađu skupinu djece osnovnoškolskog uzrasta održala se od 9. do 17. srpnja, a za  stariju skupinu srednjoškolskog uzrasta  od 26. srpnja do 3. kolovoza 2019. godine. Školu je pohađalo ukupno 118 polaznika iz raznih mjesta Republike Hrvatske.

Polaznici su imali ispunjen dnevni raspored različitim odgojno-obrazovnim, kreativnim te zabavno-društvenim programom usmjerenim na usvajanje ukrajinskoga jezika i kulture. U prijepodnevnim satima polaznici su pohađali nastavu u prostorijama lokalne osnovne škole prema predmetima: Ukrajinski jezik i jezično izražavanje, Ukrajinska književnost, Povijest i zemljopis Ukrajine (starija skupina), Ukrajinoznanstvo (mlađa skupina), Glazbena kultura te Koreografija. U poslijepodnevnim satima, pod vodstvom svojih učitelja, učenici su imali razne radionice, kako plesne, pjevačke, tako i dramsko-recitatorske te kreativne, kao i vježbanje za završni nastup te književno-glazbenu večer.

Za organizaciju je bio odgovoran g. Vlado Karešin iz Slavonskog Broda. Za pripremu i realizaciju nastavnog plana i programa mlađe skupine polaznika bila je odgovorna Tetyana Kochnyeva iz Vukovara, a za stariju skupinu polaznika Josip Ralašić iz Zagreba. Uz njih u radu škole sudjelovali su sljedeći  predavači: Sanja Sabljak, Anita Nađ, Nataša Pavlešen –Topolko, Irena Semenjuk, Davor Lagudza i Igor Semenjuk.

Učenici su kroz ovaj sedmodnevni program učili svoj materinski jezik, postigli određene  jezične  kompetencije, izučavali klasičnu ukrajinsku književnost, upoznavali se s najistaknutijim ukrajinskim književnicima, znanstvenicima, umjetnicima, sportašima, upoznali  se ili stekli  dodatne spoznaje iz  povijesti svoje nacije, o narodnim običajima, kulturnim tekovinama, ukrajinskom plesu i pjesmama, osposobili se za usmeno i pismeno izražavanje, stvorili izvjestan  jezični fond riječi, obogatili govorne navike, razvili naviku govora na ukrajinskom jeziku, dakle, izvan odgojno-obrazovnog sustava stekli znanje i vještine u skladu sa svojim interesima sukladno ciljevima i zadaćama ovog projekta.