Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske i KPDU „Karpati“ Lipovljani pozivaju Vas na središnje obilježavanje 86.obljetnice Holodomora u Lipovljanima.

Program:

16:00 – Paljenje svijeća i polaganje vijenaca, kod Spomenika Tarasu Ševčenku, 

ul.A.Starčevića, 19

16:30 –Misa za sve žrtve Holodomora, Grkokatolička crkva svete Ane,

ul.A.Starčevića, 2.    Misu   predvodi  apostolski upravitelj Križevačke eparhije protojerej Milan Stipić.

17:30- Prikazivanje dokumentarnog filma o Holodomoru, Društveni dom Lipovljani

18:30- Otvorenje izložbe slika Ubijeni izgladnjivanjem, nepoznati genocid nad

Ukrajincima“

 18:30-Prigodni govori sudionika

 

 Program se održava pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske

 

Sjećanje na žrtvu Vukovara

Uoči nadolazećeg Dana sjećanja na žrtvu Vukovara čelnici Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske položili su  10. 11. 2019. godine vijenac  na Memorijalnom groblju u znak sjećanja na sve poginule branitelje i žrtve domovinskog rata u Hrvatskoj. U komemorativnom skupu su sudjelovali  predsjednici ukrajinskih udruga iz Zagreba, Lipovljana, Slavonskog Broda, Vukovara, Osijeka i  Kaniže, Predstavnici ukrajinske nacionalne manjine iz  Vukovarsko-srijemske županije, Sisačko-moslavačke županije, Brodsko-posavske županije, članovi  Vijeća ukrajinske nacionalne manjine Općine Bebrina, Općine Bogdanovci  i Grada Vukovara. Nakon polaganja vijenaca prisutni su imali prigodu ukratko poslušati potresnu povijest stradanja branitelja i drugih mještana u domovinskom ratu koji su sahranjeni na prostoru  ovog memorijalnog kompleksa.

Održana 66. sjednica Predsjedništva UZRH i godišnja Skupština

U Vukovaru je 10.studenog održana 66. sjednica Predsjedništva i Nadzornog odbora Ukrajinske zajednice RH.  Predsjedništvo je razmatralo i usvojilo kvartalna izvješća o poslovanju krovnog tijela za 10 ukrajinskih udruga u Hrvatskoj, konkretiziralo je sadržaje programa obilježavanja 86. obljetnice Holodomora koji će se održati u Lipovljanima, te okrugli stol „Ukrajinci na prostoru RH danas-susreti migracija-120 godina“ koji će se održati u Zagrebu. Predsjedništvo je imenovalo odgovornu osobu za organizaciju Ljetne škole za ukrajinski jezik i kulturu 2020., komentiralo i usuglašavalo program izdavaštva i informiranja, te je donesen prijedlog proračuna za 2020. godinu. Predsjedništvo je upoznato sa tijekom radova na izgradnji Ukrajinskog doma u Vukovaru, a na dnevnom redu bilo je i potvrđivanje  članstva  Ukrajinske  zajednice  RH u Europskom kongresu Ukrajinaca.

Istoga dana  održana je i redovita Skupština Ukrajinske zajednice RH na kojoj je usvojeno izvješće o financijskom poslovanju i radu Ukrajinske zajednice RH za 2018. godinu, te donesen proračun za 2020. godinu.

18.Ukrajinska smotra dječjeg stvaralaštva

26. listopada u Slavonskom Brodu održana je 18.Ukrajinska smotra dječjeg stvaralaštva u organizaciji UKPD „Ukrajina“ Slavonski Brod. Pokrovitelji manifestacije su Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Brodsko-posavska županija i Grad Slavonski Brod. U manifestaciji je sudjelovalo 10 udruga: UKPD „Ukrajina“ Slavonski Brod, UKPD „Taras Ševčenko“ Kaniža, UKPD „Andrij Pelih“ Šumeće, KPDU „Karpati“ Lipovljani, UKPD „Ivan Franko“ Vukovar, UKPD „Lesja Ukrajinka“Osijek,  KUD „Korijeni Pustare“ Antunovac, KUD „Petofi Šandor“ Laslovo,KUD „Šijaci“ Biškupci i MS „Kukučin-Kuntarić“  Jakšić,  koje su predstavile rad svojih dječjih skupina sa pjevačkim, plesnim, glazbenim, recitatorskim i slikarskim  umijećima. Manifestacija je bila vrlo posjećena, a prisustvovali su i predstavnici Veleposlanstva Ukrajine u RH  i Savjeta za nacionalne manjine RH

Ljetna škola za ukrajinski jezik i kulturu

Zahvaljujući Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i uz potporu roditelja, Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske organizirala je Ljetnu školu za ukrajinski jezik i kulturu u Rogoznici.

Ljetna škola za mlađu skupinu djece osnovnoškolskog uzrasta održala se od 9. do 17. srpnja, a za  stariju skupinu srednjoškolskog uzrasta  od 26. srpnja do 3. kolovoza 2019. godine. Školu je pohađalo ukupno 118 polaznika iz raznih mjesta Republike Hrvatske.

Polaznici su imali ispunjen dnevni raspored različitim odgojno-obrazovnim, kreativnim te zabavno-društvenim programom usmjerenim na usvajanje ukrajinskoga jezika i kulture. U prijepodnevnim satima polaznici su pohađali nastavu u prostorijama lokalne osnovne škole prema predmetima: Ukrajinski jezik i jezično izražavanje, Ukrajinska književnost, Povijest i zemljopis Ukrajine (starija skupina), Ukrajinoznanstvo (mlađa skupina), Glazbena kultura te Koreografija. U poslijepodnevnim satima, pod vodstvom svojih učitelja, učenici su imali razne radionice, kako plesne, pjevačke, tako i dramsko-recitatorske te kreativne, kao i vježbanje za završni nastup te književno-glazbenu večer.

Za organizaciju je bio odgovoran g. Vlado Karešin iz Slavonskog Broda. Za pripremu i realizaciju nastavnog plana i programa mlađe skupine polaznika bila je odgovorna Tetyana Kochnyeva iz Vukovara, a za stariju skupinu polaznika Josip Ralašić iz Zagreba. Uz njih u radu škole sudjelovali su sljedeći  predavači: Sanja Sabljak, Anita Nađ, Nataša Pavlešen –Topolko, Irena Semenjuk, Davor Lagudza i Igor Semenjuk.

Učenici su kroz ovaj sedmodnevni program učili svoj materinski jezik, postigli određene  jezične  kompetencije, izučavali klasičnu ukrajinsku književnost, upoznavali se s najistaknutijim ukrajinskim književnicima, znanstvenicima, umjetnicima, sportašima, upoznali  se ili stekli  dodatne spoznaje iz  povijesti svoje nacije, o narodnim običajima, kulturnim tekovinama, ukrajinskom plesu i pjesmama, osposobili se za usmeno i pismeno izražavanje, stvorili izvjestan  jezični fond riječi, obogatili govorne navike, razvili naviku govora na ukrajinskom jeziku, dakle, izvan odgojno-obrazovnog sustava stekli znanje i vještine u skladu sa svojim interesima sukladno ciljevima i zadaćama ovog projekta.

12. SREDIŠNJA MANIFESTACIJA UKRAJINACA REPUBLIKE HRVATSKE

Središnja manifestacija Ukrajinaca Republike Hrvatske, koja se svake godine održava u drugom mjestu Republike Hrvatske, ove godine održana je u Slavonskom Brodu u četvrtak 27. i subotu 29. lipnja 2019. godine. U okviru ove 12. Središnje manifestacije Ukrajinaca Republike Hrvatske obilježena je i 40. obljetnica uspješnog rada Ukrajinsko kulturno prosvjetno društvo „Ukrajina“ iz Slavonskog Broda.

Organizatori manifestacije su Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske i Ukrajinsko kulturno prosvjetno društvo „Ukrajina“ iz Slavonskog Broda, a pokrovitelji Savjet za nacionalne manjine i Grad Slavonski Brod.

Manifestacija je započela u četvrtak, prezentacijom knjige „Tragom hrvatskih domobrana: Istočno bojište 1914.-1918.“ i MP3 audio knjige „Ukrajina-glazbeno putovanje“ autora prof. dr.sc. Jevgenija Paščenka i otvaranjem izložbe slika ilustratorice i slikarice Ankice Verhas, amaterske slikarice Slavke Pliška iz Vukovara  te članova Likovne sekcije Ukrajinsko kulturno prosvjetnog društva „Ukrajina“ iz Slavonskog Broda  u reprezentativnom zdanju galerije „Ružić“ u slavonsko brodskoj Tvrđavi uz nazočnost velikog broja gostiju, prijatelja i simpatizera ukrajinske kulture.

U Kazališno-koncertnoj dvorani „Ivana Brlić-Mažuranić“ u Slavonskom Brodu 29. lipnja održan je program završni koncert kulturno umjetničkog stvaralaštva uoči kojeg je položen vijenac u spomen žrtvama u Domovinskom ratu za slobodnu Hrvatsku i žrtvama rata u Ukrajini kod spomenika poginulima u Domovinskom ratu. Vijenac je položila i svijeće zapalila delegacija u sastavu: Jaroslav Simonov, otpravnik poslova Veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj, Mihajlo Semenjuk, predsjednik Ukrajinske zajednice Republike Hrvatske i Vlado Karešin, predsjednik Ukrajinsko kulturno prosvjetnog društva „Ukrajina“.

Prije početka kulturno-umjetničkog programa predsjednik Ukrajinsko kulturno prosvjetnog društva „Ukrajina“ Vlado Karešin je povodom obilježavanja 40. obljetnice uspješnog rada uručio počasne zahvalnice svim predsjednicima ( nekima i posmrtno) od osnivanja udruge do danas.

U programu je sudjelovalo 10 ukrajinskih udruga sa više od 500 sudionika iz Hrvatske, Ukrajine, Bosne i Hercegovine te Srbije. Na kraju pozornica je „eksplodirala“ u ritmu najpoznatijeg ukrajinskog plesa„Hopak“ i postala premala za mnoštvo plesača, različitost boja, prelijepih kostima, a  fantastičan ugođaj veoma dobro uvježbane izvedbe je prenesen na sve nazočne  u dvorani koji su neprestano pljeskali.

Organiziranje ovakve manifestacije izražava potrebu ukrajinske nacionalne manjine za očuvanjem etničkog, kulturnog i jezičnog identiteta, a to je istovremeno i važan doprinos kulturnom i društvenom razvitku sredine u kojoj živi.

U posjetu Ukrajini

Pjevački zbor UKPD-a „ Ivan Franko“ Vukovar sudjelovao je na Međunarodnom uskrsnom festivalu u Vynohradivu u Ukrajini  6. i 7. travnja. Osim ove ukrajinske udruge iz Hrvatske na festivalu , koji se sastojao od dvodnevnog izložbenog i koncertnog dijela, sudjelovale su udruge iz Mađarske, Rumunije i Ukrajine. Svi  sudionici festivala sudjelovali su u izložbi tradicionalnih narodnih eksponata; košara, pisanica, vezenih i  heklanih prekrivača za uskrsne košare, raznih rukotvorina sa uskrsnim motivima; kojima su predstavili običaje zemlje iz koje dolaze , ali i običaje koje  su očuvali od svojih predaka iz Ukrajine. Uz izložbu organizirane su i radionice oslikavanja uskrsnih jaja raznim tehnikama. U koncertnom dijelu programa sudionici su se predstavili sa ukrajinskim duhovnim pjesmama te pjesmama  tradicionalnim za krajeve iz koje dolaze.

Za članove UKPD“Ivan Franko“ Vukovar ovaj posjet Ukrajini predstavlja izuzetan događaj, ne samo zato što su nakon dugo vremena imali mogućnost posjetiti svoju pradomovinu, neki  i po prvi put u životu, nego što su ovom prigodom potpisali dogovor o suradnji sa Vynogradivskim gradskim domom kulture, te na taj način otvorili vrata za još mnoge dolaske te otvoreniju i češću suradnju.

Dan Tarasa Ševčenka u Lipovljanima

KPD Ukrajinaca „Karpati“ Lipovljani u suradnji sa Veleposlanstvom Ukrajine u RH, Filozofskim fakultetom sveučilišta  u Zagrebu, Ukrajinskom Zajednicom RH i općinom Lipovljani, 16. 03. 2019. godine obilježili su Dan  Tarasa Ševčenka.
Program obilježavanja počeo je  ispred spomenika Tarasu Ševčenku  polaganjem cvijeća izaslanstva Veleposlanstva Ukrajine u RH, Ljvivskog univerziteta iz Ukrajine, Saborskog zastupnika za ukrajinsku nacionalnu manjinu, Ukrajinske zajednice RH, općine Lipovljani i udruge „Karpati“ Lipovljani.
Nakon polaganja cvijeća, program obilježavanja sjećanja na život i rad ovoga genija i preporoditelja ukrajinske kulture nastavio se održavati u prostorijama „Karpata“ u izvedbi polaznika izučavanja ukrajinskog jezika po modelu C  pri Osnovnoj školi Josipa Kozarca Lipovljani pod vodstvom njihove učiteljice.  Nakon njih, po jedno djelo Tarasa Ševčenka recitirale su članice „Karpata“ te studenti filozofskog fakulteta koje je predstavio dr. Jevgenij Paščenko uz kratak govor o znamenitom Ukrajincu.

O životu i radu Tarasa Ševčenka, dotakavši se pritom i ukrajinske književnosti u cjelini, povezujući i radove Ivana Franka te Lesje Ukrajinke, govorio je i prorektor Ljvivskog univerziteta „Ivan Franko“ iz Ukrajine Jaroslav Garsim, uz stručno prevođenje na hrvatski jezik od strane predstojnice katedre na filozofskom fakultetu sveučilišta Zagreb, Tatyane Fuderer.
O sjećanju na Tarasa Ševčenka, te općenito o radu i predstavljanju njegovih djela od ukrajinske udruge u Lipovljanima, govorili su potom otpravnik poslova Veleposlanstva Ukrajine u RH Jaroslav Simonov, saborski zastupnik za ukrajinsku nacionalnu manjinu Veljko Kajtazi, načelnik općine Lipovljani Nikola Horvat i predsjednik Ukrajinske Zajednice RH Mihajlo Semenjuk.
U okviru ove manifestacije, društvu KPD Ukrajinaca „Karpati“ Lipovljani te Narodnoj knjižnici i čitaonici Lipovljani, prof. dr. Jevgenij Paščenko darovao je svoju knjigu „Tragom hrvatskih domobrana. Istočno bojište 1914.-1918.“, a prorektor Ljvivskog univerziteta Jaroslav Garsim darovao je društvu „Karpati“ knjigu „Evanđelje od Tarasa“ koja je tiskao Ljvivski nacionalni univerzitet „Ivan Franko“.

 

 

 

 

 

U Zagrebu obilježena 205.obljetnica rođenja Tarasa Ševčenka

14.ožujka 2019.godine pred spomenikom Tarasa Ševčenka u Ukrajinskoj ulici u Zagrebu održana je svečanost obilježavanja 205.obljetnice od rođenja ukrajinskog velikana, pjesnika, slikara i humaniste, rodoljuba, revolucionara, borca za neovisnost Ukrajinu, velikog Kobzara,Tarasa Ševčenka.

Svečanost su uveličali mnogobrojni gosti i uzvanici među kojima su bili: Jaroslav Simonov, otpravnik poslova Ukrajine u Republici Hrvatskoj, Veljko Kajtazi, zastupnik Hrvatskog sabora,  Mihajlo Semenjuk, predsjednik Ukrajinske Zajednice Republike Hrvatske, Đuro Vidmarović, predsjednik Društva hrvatskih književnika i predsjednik Hrvatsko-ukrajinskog društva prijateljstva, Nikola Turčić, počasni konzul Ukrajine u Republici Hrvatskoj, Vita Holets, ataše za kulturu Veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj, Slavko Burda, predsjednik UKPD “Kobzar, Viktor Filima, predstavnik ukrajinske nacionalne manjine u Gradu Zagrebu, Andrej Pavlešen, predsjednik Ukrajinske zajednice Grada Zagreba, Andrija Petrovič,voditelj Službe za nacionalne manjine Grada Zagreba, Katarina Todorcev Hlača, voditeljica Središnje knjižnice Rusina i Ukrajinaca u Republici Hrvatskoj, Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj, Boris Graljuk, Saborski zastupnik 4. saziva  Hrvatskog sabora i predsjednik odbora za izgradnju spomenika Tarasa Ševčenka u Zagrebu, Aleksa Pavlešin, predsjednik Društva za ukrajinsku kulturu, Milenko Popović, prvi predstojnik Katedre za ukrajinski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, studenti ukrajinistike .Na svečanosti u spomen i čast Tarasu Ševčenku gosti i uzvanici su položili na spomenik cvijeće i svojim prigodnim nadahnutim govorima izrazili zahvalnost i ukazali na značaj Tarasa Ševčenka u ukrajinskoj kulturnoj povijesti i svjetskoj književnosti.